Yeni Çalışma İzni Kriterleri

Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği (“Yönetmelik”) ilk olarak 2 Şubat 2022 tarih ve 31738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik’in geçici maddesi gereğince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (“Bakanlık”) tarafından çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde uygulanan “Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri”, Yönetmelik’in 22. maddesi uyarınca güncellenmiştir.

Yeni çalışma izni değerlendirme kriterleri 1 Ekim 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Yeni Kriterler Kapsamında Neler Düzenleniyor?

  • Değerlendirme Kriterlerinden Muaf Tutulan Yabancıların Kapsamının Genişletilmiştir

Değerlendirme kriterlerinden muaf tutulan yabancıların kapsamı genişletilerek (i) çalışma izni, kısa dönem ikamet izni, aile ikamet izni, uzun dönem ikamet izni, insani ikamet izni veya insan ticareti mağduru ikamet izni ile en az sekiz yıl Türkiye’de bulunmuş yabancılar, (ii) Türk vatandaşlarına hasredilen meslek ve işler dışında çalışacak yabancılardan İçişleri veya Dışişleri Bakanlığı tarafından Türk soylu olduğu bildirilen veya Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından uluslararası işgücü politikası kapsamında uygun görülen Türk soylu yabancılar ile (iii) uzun dönem ikamet izni verilmiş yabancılar muafiyet kapsamına dahil edilmiştir.

  • Sektör, Meslek veya İş Temelinde Özel Değerlendirme Kriterlerinin Eklenmiştir

Yeni düzenleme ile sektör, meslek veya iş temelinde özel değerlendirme kriterleri de yürürlüğe girmiştir. Buna göre, yabancı kişi çalıştıracak işyerlerinin faaliyet gösterdiği sektörler ve yabancı kişinin çalışacağı işler bakımından uygulanacak kriterler farklılık gösterecektir. Bu kapsamda bilişim, eğitim, ev hizmetleri (çocuk bakımı, engelli veya yaşlı bakımı), havacılık, ileri teknoloji gerektiren sektörler (nitelikli yatırımlar, Ar-Ge ve tasarım merkezleri), kamu projeleri, sağlık, turizm şeklinde sektör ve iş temelinde farklı düzenlemeler yapılmıştır. Ayrıca yabancı öğrencilerin çalışma izni başvurularında dikkate alınmak üzere özel değerlendirme kriterleri getirilmiştir. 

  • Genel Değerlendirme Kriterlerinin Yeniden Düzenlenmesi ve Sermaye Şartları

Değiştirilen kriterler ve istisnalar kapsamında, şirketlerin bilanço esası usulüne tabi olup olmadığı, yeni kurulmuş ya da hâlihazırda faaliyet gösteren bir şirket olup olmadığı, şirkette adi ortaklığın mevcut olup olmadığı ve yabancı kişinin daha önce Türkiye’de yasal olarak bulunup bulunmadığı gibi faktörler belirleyici olmuştur.

Mali yeterlilik kriterlerinde yer alan ödenmiş sermaye ve net satışlara ilişkin eşikler ile şirket ortağı olan yabancılar için mali yeterlilik kriterlerinde yer alan sermaye tutarı eşiğine ilişkin uygulama 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecektir. Ayrıca 1 Ocak 2025 tarihine kadarki çalışma izni başvurularında önceki mali yeterlilik kriterleri uygulanmaya devam edecektir.

Çalışma izni uzatma başvurularında, başvurunun ilk yapıldığı tarihte geçerli olan mali yeterlilik kriterleri baz alınarak değerlendirme yapılacaktır. Örneğin 1 Ekim 2024 tarihinden önce yapılan çalışma izni başvurusu sonrasında alınan çalışma izni için ileride uzatma başvurusu yapılacak olduğunda, 1 Ekim 2024 tarihinden önce uygulanmakta olan kriterler ve istisnalar dikkate alınacaktır.

Eski Düzenleme Yeni Düzenleme Yeni Düzenlemenin Yürürlük Tarihi
Ödenmiş Sermaye En az 100.000 TL En az 500.000 TL 01.01.2025
Net Satış Tutarı En az 800.000 TL En az 8.000.000 TL 01.01.2025
İhracat En az 250.000 ABD Doları En az 150.000 ABD Doları 01.10.2024

 

Değişiklik metnine buradan ulaşabilirsiniz.